Moederschap v.s. ondernemen; over balans

Moederschap v.s. ondernemen; over balans

“Ik heb het gevoel dat ik altijd aan sta,” zei ik laatst tegen iemand. “Overal m’n mail checken. Steeds social media checken als er een nieuwe post is. Bezoekersaantallen op de site via een app. Ik ben soms vanaf zonsopgang tot zonsondergang aan het werk,” voeg ik toe. “Maar die apps hoef je toch helemaal niet te installeren?”, antwoordde hij. 

Daar had hij een punt. Ik hoef ze niet te installeren. Maar het maakt het allemaal wel makkelijker, alles bij elkaar op één toestel. Maar dat het me uit balans haalde was duidelijk. Het gevoel continu aan het werk te zijn maakte me moe. En helaas was ik steeds vaker een moeder die continu met een telefoon in haar hand zit. 

Effect op communicatie


Een filmpje dat mij wakker schudde was een experimenteel filmpje over een baby die probeerde contact te maken met haar moeder. Die zat stoïcijns naar een beeldscherm te staren en was afgesloten van alles. De baby kirde, mopperde, bewoog onrustig en huilde soms een beetje, maar moeder gaf geen kick. Dat raakte me zo! Want het is echt wel voorgekomen dat ik mijn jongens vragen hoorde stellen, maar niet reageerde. En dat ik dan vervolgens bitchy reageerde als ze begonnen te schreeuwen of aan me begonnen te plukken.

Het zien van het filmpje en dit besef spoorde me aan de balans op te maken. Hoe ik dat deed deel ik hier.

1. Takenlijst maken 


Ik ging opschrijven wat ik in een week allemaal doe voor mijn blog en spreek/schrijfwerk. En met allemaal bedoel ik echt alles. Alle social media berichtjes, foto’s die ik maak en bewerk, teksten, mailtjes, bestellingen, belletjes, appjes… alles.

2. Tijd eraan koppelen


Vervolgens noteerde ik erbij hoeveel tijd ik eraan kwijt was. Sommige dingen zijn geschat, zoals tijd op social media en app, maar toch. 

3. Beschikbare tijd ernaast zetten


Toen ik eenmaal wist hoeveel tijd ik besteedde aan alle taken, zette ik daartegenover de tijd die ik daadwerkelijk voor mijn freelancewerk heb. En toen schrok ik. Want ik besteedde zo’n 10 uur te veel aan al het werk. 10 hele uren in een week. Aangezien ik maar zo’n 16 tot 18 uur per week heb waarbij de kinderen op de opvang zitten of ik mijn handen vrij heb, snap je wel dat die 10 uur voor een groot deel ‘gemaakt’ werden in bijzijn van de kinderen. NIET. GOED. 

4. Prioriteiten stellen


The next step was prioriteiten stellen. Hoe ik dat nu doe kun je teruglezen in mijn vorige blog. Mezelf blijven herinneren aan die prioriteiten helpt mij om me eraan te houden. Heb je ook principes die nog in je systeem moeten? Hang ze op in je huis, op een plek waar je ze kunt zien. Kijk er naar bij elke nieuwe aanvraag en beslis dan pas of je ja of nee zegt. Of vraag of je er de volgende dag op terug mag komen zodat je even goed kunt nadenken. 

5. Tijdslurpers verbannen


Iets wat mij heel veel tijd kost is social media, mail en whatsapp op mijn telefoon. Ik ben daar echt al gauw een paar uur per dag mee bezig als ik niet oppas. Maar ik wil wel gaag beschikking hebben tot die apps omdat het zo makkelijk is. Er moest dus een oplossing komen. Ik hoop die gevonden te hebben.

Op de dagen dat ik samen met de kinderen ben, ga ik mijn telefoon doorschakelen naar een ouderwetse telefoon. Geen smartphone, maar gewoon eentje waarmee je kunt bellen en sms’en. Ik heb nog geen idee of het dé oplossing is, maar het creëert denk ik wel een hoop rust op de dagen dat ik met de kids ben. In een volgend blog laat ik weten of het heeft gewerkt. 

6. Delegeren


Op mijn takenlijst zag ik een heleboel dingen staan die mij tijd kosten, maar die ik niet per definitie leuk vind. Maar ook dingen die prima door een ander kunnen worden gedaan of op een handigere manier kunnen worden aangepakt. Ik heb wat processen veranderd (bijvoorbeeld een dropboxmap waarin de bloggers hun teksten voor een bepaalde datum moeten zetten, inclusief rechtenvrije foto) en ben op zoek naar mensen die kunnen ondersteunen in administratieve handelingen. Zoals het nu lijkt gaat dat ook helemaal goed komen. 

7. De boel de boel laten


En wat misschien nog wel het meest belangrijke is… werk is ook maar werk. Oke, sommige dingen zijn extreem belangrijk. Andere niet. Die kunnen wel een dagje later. Of een paar dagen later. Hoe dan ook, morgen weer een dag. Dus hup, gauw een knuffel aan je kind of dat boekje gaan lezen wat al een tijdje ligt te wachten :-)

Foto: pixabay

Img 5013

Daniëlle Koudijs

info@powertothemamas.nl

Daniëlle Koudijs is blogger en schrijver. Ze blogt voor de Club van Relaxte moeders en haar eigen blog Power to the Mama’s. Daniëlle haar eerste boek het ‘Kraamjournal’ voor net bevallen moeders is net uit. Tot voor kort gaf Daniëlle nog parttime les op het MBO maar zij maakte een bewuste keuze om vanuit huis te gaan ondernemen. De #momboss in haar is opgestaan en daarover zal ze schrijven voor de bende.

Gerelateerde Artikelen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties! Wees de eerste die een reactie plaatst.

Laat een reactie achter

Let op: Als je niet bent ingelogd, kan je je reactie niet meer wijzigen of verwijderen