Ondernemen met principes

Ondernemen met principes

Ondernemen, het heeft alles te maken met principes. Dat is in ieder geval wat ik afgelopen jaar wel heb geleerd. Ik ben nu officieel een jaar ondernemer. Dat wil zeggen dat ik een jaar ingeschreven sta bij de Kamer van Koophandel, betaalde spreek- en schrijfactiviteiten uitvoer en een kleine webshop beheer. Waar ik eerst dacht: 'alles wat ik pakken kan neem ik aan en bied ik aan', denk ik nu: 'past dit echt bij mij en mijn doelstellingen?'

Groeien

Toen Power to the Mama's de lucht in ging, had ik nooit verwacht dat het zou worden wat het nu is: een platform met een duidelijk doel, duizenden volgers en duizenden websitebezoekers. Terwijl het aantal volgers groeide, groeide ook het aantal aanvragen en aanbiedingen met betrekking tot reclame op- of via de site en social media kanalen. En ik zag in eerste instantie in veel dingen wel wat, dus schreef ik een hoop blogjes, boekrecensies en productreviews voor niets. In het begin was dat leuk voor iedereen, dacht ik. Was ook zo. Totdat een andere ondernemer zei: maar als zij eraan verdienen, waarom krijg jij dan niets? Goed punt. 
 

Snoeien en bloeien

Wat ik vervolgens ging doen is snoeien in plaats van wild groeien. Niet meer alles doen, maar gericht kiezen wat ik wilde doen. Dat wat vrucht zou kunnen dragen meer aandacht geven zodat het kan gaan bloeien. Andere dingen stoppen hoorde daar ook bij. Moeilijk soms, want ik vind heel veel dingen leuk en probeer graag dingen uit en geef mensen graag ruimte. Wat natuurlijk bij ondernemen past, maar niet paste in mijn situatie.
 

Schieten met hagel of met scherp?

In plaats van schieten met hagel (alles doen, geen duidelijk doel), leer ik nu schieten met scherp. Bij alles wat ik als freelancer doe vraag ik me af: draagt dit bij aan wat ik echt belangrijk vind in ondernemen? Past dit ook privé bij mij? En zo ontstonden er een aantal principes. Het zijn de belangrijke ijkpunten waarop ik keuzes baseer. Belangrijk voor mijn ondernemerschap, maar zeker ook belangrijk voor mij persoonlijk.

De volgende drie principes zijn nu het uitgangspunt als het gaat om zakelijke keuzes maken:

 

Principe 1

"Het grootste doel van mijn onderneming is de belangrijkste leidraad in het maken van keuzes"

 
Als freelancer werk ik aan het blog Power to the Mama’s en schrijf ik daarnaast als auteur boeken of schrijf ik mee aan andere projecten. Naar Power to the Mama’s gaat de meeste beschikbare tijd. Het doel van dit online platform is het bemoedigen, motiveren, inspireren en activeren van moeders. Dit met eerlijke en oprechte verhalen (blogs en artikelen), leuke producten en events. Respect en een liefdevolle benadering vind ik belangrijk, zowel bij de bloggers als bij de lezers die reageren. Misschien vanwege de christelijke basis, maar vooral ook omdat er genoeg andere mamablogs zijn waarbij je de grond in geboord wordt als je een andere mening hebt over dingen.
 
"In ieder geval vraag ik mij bij alles wat ik rondom het platform doe af: draagt dit bij aan het doel dat we voor ogen hebben? Ja -> onderzoek het verder. Nee -> doe het dan niet."
Super simpel stroomschema waarmee alles begint. Het houdt het overzichtelijk voor mij en de bezoekers van de website weten wat ze kunnen vinden: artikelen, blogs en producten die bijdragen aan dat doel.
 

Principe 2

"Dat wat ik doe past bij mijn beschikbare tijd en groeicapaciteit van mijn onderneming"

 
Omdat ik zoveel dingen leuk vind, ben ik een meesteres in te veel hooi op mijn vork nemen. Iets wat nu gewoon niet meer kan nu ik allereerst momboss ben binnen ons gezin. Daarnaast kan mijn jongste zoon helaas vaker ziek zijn dan gemiddeld, door een minder goed ontwikkelde weerstand. Ruimte in mijn agenda voor ‘dagen die anders gaan dan gepland’ is nodig, zeker in de winterperiode waar de virussen wild om zich heen slaan. Yes, gezin op #1 dus. Om die reden heb ik een sabbatical ingelast van m’n werk op school en richt ik me nu op ondernemen vanuit huis. Dit betekent niet dat ik zeeën van tijd heb. Mijn peuter en kleuter slokken de grootste zee van tijd op. Ik heb een beperkt vast aantal uren in de week die ik kan besteden aan werk gerelateerde zaken. Extra noodzakelijk dus, om die wijs in te zetten.
 
Hè, maar beperkt dat dan niet je groeimogelijkheden?
Ik hoor het je denken. Het antwoord is ja en nee. Ja, omdat ik niet 60 uur per week kan werken en niet alles kan aanpakken wat er langskomt. Nee, omdat ik juist door die beperkte tijd extra focus moet hebben. In de tijd die er is, moet het werk gedaan worden en ook nog eens rendabel zijn. Gezien het karakter van Power to the Mama’s is er geen groot commercieel doel, maar de rekeningen om het draaiend te houden en door te ontwikkelen moeten wel betaald worden. Ik doe er alleen projecten naast als ze passen in mijn schema of met een kleine, tijdelijke aanpassing te fixen zijn.
 

Principe 3

"De opbrengsten zijn in verhouding met de inspanningen"

 
De tijd dat ik alles voor niks deed is voorbij. Maar dat niet altijd de hoofdprijs betaald hoeft te worden is ook een feit. Andere initiatieven de ruimte geven om zichzelf te laten zien en hun een kans gunnen is ook mooi. Daarin een keuze maken is misschien lastig, maar het helpt wel om focus te houden en te groeien in dat waar je je mee onderscheidt. Zeker als je weinig tijd hebt is dat belangrijk, om te voorkomen dat je te veel tijd besteedt aan zaken waarmee je geen rekeningen kunt betalen. Barterdeals zoals bij de Ondernemersbende zijn een mooi voorbeeld van dienstenruil die in verhouding staan met elkaar, als je op een andere manier dan met geld wilt of kunt ‘handelen’.
 

Dynamiek

Bovenstaande drie principes helpen mij in ieder geval heel erg goed keuzes maken in wat ik doe. Het maakt dat ik doe waar ik goed in ben, doe wat aansluit bij mijn doelstellingen en dat wat ik doe past bij mijn privésituatie. En tuurlijk blijft alles onderhevig aan veranderingen. Dat maak ondernemen nou juist zou leuk en dynamisch.

Nu ga ik een heel ander principe naleven: gezellig kerst en nieuwjaar vieren met vrienden en familie. Voor mij ook heel belangrijk. ;-)

Ik wens jou in ieder geval fijne feestdagen en een supermooi, met goede principes gevuld, gezond en met groei gezegend 2018!

 

Foto header: Pixabay

Img 5013

Daniëlle Koudijs

info@powertothemamas.nl

Daniëlle Koudijs is blogger en schrijver. Ze blogt voor de Club van Relaxte moeders en haar eigen blog Power to the Mama’s. Daniëlle haar eerste boek het ‘Kraamjournal’ voor net bevallen moeders is net uit. Tot voor kort gaf Daniëlle nog parttime les op het MBO maar zij maakte een bewuste keuze om vanuit huis te gaan ondernemen. De #momboss in haar is opgestaan en daarover zal ze schrijven voor de bende.

Gerelateerde Artikelen

Reacties (2)

  • Mama van Dijk27 december 2017

    Mooi Danielle! Ik denk dat velen zich hierin herkennen! -x- Mama van Dijk

  • Daniëlle27 december 2017

    Thanks Mama van Dijk!

Laat een reactie achter

Let op: Als je niet bent ingelogd, kan je je reactie niet meer wijzigen of verwijderen