Reflecteren als ondernemer

Reflecteren als ondernemer

Als ik reflecteer op de tijd, toen ik net 19 was, waarin ik overal waar ik was achter m’n laptopje werkte aan het Kieskompas zoals het er nu bij staat. Dan was het starten met een eigen onderneming het wel degelijk waard. Ik voel me stiekem best cool als ik vertel dat ik 23 ben, en mijn eigen onderneming heb.

Toch, met de enorme groei in nieuwe bedrijven, inmiddels ruim anderhalf miljoen, voel ik me ook erg klein. Ik wist toen ik begon ook niet helemaal waar ik mee bezig was. Het was spanning en uitdaging wat motiveerde!

"En eigenlijk weet ik nog steeds niet waar ik precies mee bezig ben. En misschien is dat ook niet mogelijk als ondernemer. Vaak is het gewoon stappen zetten, niet wetende wat je nou ècht doet. Je hebt je redenen om te geloven dat het de juiste stappen zijn!"

En de momenten dat je het juist hebt! Als alles goed gaat. Daar kan je het elke keer opnieuw voor doen. Je bent je eigen baas. Er is niemand die je vertelt wat je moet doen met je onderneming. Met jezelf. En wie zegt dat zij het wel zouden weten! Het is makkelijk om uit het oog te verliezen dat je iets doet waarvan het bestaan afhankelijk is van jouw creativiteit en geest, hoe klein of groot het ook moge zijn. Het is terecht om trots te zijn, en trots op jezelf te zijn.

Waar ook de echte schoonheid van het ondernemen telkens in terug komt, is het moment dat je reflecteert op hoe het allemaal gelopen is. De toevalligheden, de zijden draadjes, de handelingen die ertoe geleid hebben dat je dit nu leest. Dat je bent waar je nu bent, op dit moment. In die unieke situaties zie je duidelijk dat een grote verandering in een klein hoekje zit. Het is het waard om constant te blijven proberen, om telkens uit je comfort zone te komen.

Enfin, je hoeft ook niet altijd te weten wat je doet. Als je maar doet wat je weet.

Zowie stoel

Zowie Langdon

zowie@luminum.solutions

Zowie is een technische ondernemer. Hij bouwt samen met zijn partner en ’t team bij Luminum Group systemen en websites voor bedrijven als Het Kieskompas en Independer. Als techneut werkt hij met de meest innovatieve en veelbelovende technologieën, en zet deze inzichten en vaardigheden in om als ondernemer mee te bouwen aan innovatie en positieve verandering.

Gerelateerde Artikelen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties! Wees de eerste die een reactie plaatst.

Laat een reactie achter

Let op: Als je niet bent ingelogd, kan je je reactie niet meer wijzigen of verwijderen